31 Octombrie este ultima zi a calendarului celtic, sarbatoare pagana in onoarea morţilor. Acum 2000 de ani purta numele de All Hallows Eve, ziua de dinainte de “All Saints” Day, creata pentru crestinarea paganilor si celebrand pe 1 noiembrie toti sfintii Bisericii Catolice. Desi exista multe variante culturale ale traditiei, in esenta exista acelasi fond originar. Radacinile Halloween-ului se regasesc intr-o festivitate celtica pe nume Samhain, care semnifica sfarsitul verii si trecerea in anotimpul rece.

Ritual al recoltei insotite de focuri sacre, Samhain marca un prag temporal fundamental, cand sufletele mortilor se plimbau noaptea pe strazi si trebuiau imbunate prin daruri lasate la usa pentru a asigura abundenta recoltelor viitoare. In secolul al VIII-lea, din dispozitia papei Grigire al III-lea, "superstitia pagana" devine o onorare a sfintilor şi martirilor, All Saints’ Day incorporand o parte din traditiile celtice. Cu timpul aceasta a evoluat intr-o festivitate efectiv seculara, marcata de evenimente precum faimosul trick-or-treating al copiilor sau intrunirile costumate.

Si in liceul nostru, ca in fiecare an, copiii s-au costumat si s-au intrecut in diferite probe, specifice acestei sarbatori. A fost o activitate interdisciplinara intre aria curriculara Limba si comunicare  si  Consiliere si orientare, activitate ce s-a desfasurat pe echipe pentru elevii de la gimnaziu si liceu.  Cei mai merituosi participanti au primit diplome pentru: dovlecii sculptati, costumele prezentate, mumiile realizate, desenele tematice si bineinteles pentru prezentarea echipelor.   

Multumim tuturor participantilor si in speranta ca v-a placut, va asteptam cu noi sugestii pentru anul urmator!

Pixie, kobold, elf, and sprite,

All are on their rounds tonight;

In the wan moon's silver ray,

Thrives their helter-skelter play.

By Joel Benton